Rett til lønn ved legeundersøkelser?

Sara Sibbern Sørensen advokat i Tveter og Kløvfjell Advokatfirma

Har du spørsmål om arbeidsrett? Ta kontakt med en av våre spesialister

Sara Sibbern Sørensen

Spesialist på Arbeidsrett

Innhold om lønn ved legeundersøkelser

Permisjon ved legeundersøkelser

I enkelte yrker kan det være nødvendig for arbeidstakere å gjennomføre jevnlige legeundersøkelser. Arbeidsmiljøloven og tilhørende regelverk gir i visse tilfeller arbeidstaker rett til permisjon fra arbeidsforholdet for å kunne ivareta helsemessige behov.

Permisjon innebærer en midlertidig rett til fravær fra arbeidsplassen, og kan være enten lønnet eller ulønnet, avhengig av bakgrunnen for fraværet og hvilke avtaler eller rettsregler som gjelder. Ved langvarig sykdom eller ved kroniske helsetilstander kan det oppstå økt behov for fri til medisinske konsultasjoner, behandlinger eller oppfølgning.

Hvorvidt permisjonen gir rett til lønn under fraværet, beror på flere forhold – blant annet hvilken type permisjon det dreier seg om, arbeidsavtalen, eventuelle tariffavtaler, samt lovgivningens regler om sykefravær og rett til omsorgspermisjon.

Rett til permisjon – med eller uten lønn

Hvorvidt en arbeidstaker har krav på permisjon, avhenger av om retten følger av lovgivning, tariffavtale eller interne retningslinjer fastsatt av arbeidsgiver. Permisjonsbestemmelser kan være forankret i arbeidsmiljøloven, regulert i kollektive avtaler, eller fastsatt i arbeidsgivers interne permisjonsreglement.

I mange tilfeller er retten til selve fraværet lovfestet – det vil si at arbeidstaker har rett til å være borte fra arbeidet i en bestemt periode. Derimot vil spørsmålet om lønn under permisjon ofte avhenge av hvilke avtalevilkår som gjelder. Dette kan være regulert gjennom tariffavtale, den enkeltes arbeidsavtale eller arbeidsgivers praksis.

Rett til lønnet fri ved legeundersøkelse?

Etter arbeidsmiljøloven § 12-1 har gravide arbeidstakere en lovfestet rett til lønnet fravær i forbindelse med svangerskapskontroller og medisinske undersøkelser relatert til graviditeten. Utover dette foreligger det ingen generell lovbestemt rett til betalt fri ved legebesøk.

For øvrige arbeidstakere er retten til lønn ved medisinske fravær avhengig av hva som er avtalt i den personlige arbeidsavtalen, eventuelle lokale avtaler i virksomheten, eller det som er fastsatt i en gjeldende tariffavtale. Det er også vanlig at arbeidsgiver utarbeider interne retningslinjer og rutiner, eksempelvis i en personalhåndbok, som regulerer hvordan slike situasjoner skal håndteres.

Velferdspermisjon – arbeidsgivers adgang og arbeidstakers rettigheter

Velferdspermisjon er en midlertidig form for fravær som kan innvilges når arbeidstaker har behov for å være borte fra arbeidet i en kortere periode. Adgangen til å gi slik permisjon faller inn under arbeidsgivers styringsrett, og vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Typiske situasjoner hvor velferdspermisjon kan være aktuelt, er ved legebesøk, flytting, eller i forbindelse med tilvenning i barnehage. Det finnes imidlertid ikke en generell lovfestet rett til slik permisjon. Om permisjonen skal innvilges – og om den eventuelt skal være lønnet eller ulønnet – beror på det som er regulert i:

  • den individuelle arbeidsavtalen,

  • bedriftens personalhåndbok eller interne retningslinjer,

  • eller en gjeldende tariffavtale.

Dersom det ikke finnes noen skriftlig regulering av retten til velferdspermisjon i virksomheten, vil det være opp til arbeidsgiver å avgjøre hvorvidt slik permisjon skal gis og på hvilke vilkår.

Det er viktig å merke seg at arbeidsgivers tilretteleggingsplikt ved sykdom, jf. arbeidsmiljøloven § 4-6, ikke har betydning for spørsmålet om økonomisk kompensasjon under velferdspermisjon. Hvorvidt arbeidstaker har rett til lønn under fraværet, må vurderes ut fra den individuelle arbeidskontrakten, eventuelle interne avtaler eller tariffmessige bestemmelser.

Vurdering av rett til permisjon og spørsmål om lønn

Når arbeidsgiver skal ta stilling til om en arbeidstaker har rett til permisjon, må vurderingen baseres på flere relevante faktorer. Blant annet vil det kunne ha betydning om arbeidstakeren er ansatt i hel- eller deltidsstilling, hvilken innvirkning fraværet vil ha på driften, samt hvor langvarig permisjonen er og hva som er årsaken til fraværsbehovet.

Som et klart hovedprinsipp gjelder at arbeidstaker kun har krav på lønn for faktisk utført arbeid, med mindre annet følger av individuell arbeidsavtale, gjeldende tariffavtale eller etablert praksis i virksomheten. Det betyr at fravær, for eksempel i forbindelse med legebesøk, som hovedregel ikke gir rett til lønn med mindre dette er særskilt avtalt.






Advokater som kan hjelpe deg med Arbeidsrett
No data was found
Våre dyktige advokater kan hjelpe deg med alt innen Arbeidsrett

Vi har mange dyktige advokater som kan hjelpe deg med din sak. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale.

Relaterte artikler

No data was found

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få med deg siste nytt i advokat bransjen.